Ekar det tomt i kak-skafferiet? Och ni har ingen lust att stå i köket för länge? Då måste jag få tipsa om dessa otroligt goda apelsin- och chokladkolakakor. Tvåfärgade snygga kakor som både ser goda ut och smakar därefter. Dessutom går de fort att tillverka – så det finns inga ursäkter. Bara gör dem och tacka mig sen.
Inspiration till kakorna hittade jag hos Bakformen, ett instagramkonto jag precis börjat följa.
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat (alternativt 1 tsk bakpulver)
Deg 1: 2 msk kakao
Deg 2: zest från 0,5 apelsin samt ca 1 tsk pressad apelsin
Ta fram smöret en stund i förväg, så det hinner mjukna en aning. Då är det mycket lättare att få ihop degen.
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Blanda ihop rumsvarmt smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke. Fyll på med vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta ihop till det blir en deg. Dela degen i två delar och smaksätt den ena med kakao och den andra med apelsin.
Ta ut apelsindegen på bakbordet och dela i två degar. Rulla den ena till en lång korv och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Rulla den andra till samma långa korv men lägg på en annan plats på plåten. Ta ut kakaodegen och gör likadant – lägg dessa korvar tätt intill de ljusa och tryck lite lätt ovanpå. Sätt in i ugnen ca 12 min och ta ut plåten.
Låt svalna ett par minuter innan du försiktigt skär sneda snitt av kakorna. Viktigt att skära dem medan de är varma, de blir knäckiga då de svalnar och svårt att skära snygga snitt. Servera dina apelsin- och chokladkolakakor till sommarens fika och sen får du baka en ny sats imorgon (för de är så goda, så den första satsen kommer att ta slut).