Om du någon gång har funderat på hur man kan äta en hel gurka till lunch, och känna sig väldigt nöjd, så ska du fortsätta läsa. För jag har testat att göra en skakad gurksallad med chiliolja – en viral succé som jag hittat hos Seiran Poon – aka saltochtahini.
Seiran har gjort några olika som jag nog kommer att testa mig igenom, för det här var gott! Inga mått utan ni får ta på en höft. Skaka, smaka av och tillsätt mera om det behövs. Ok?
1 hel gurka (vi kör väl gurka Från Sverige så länge de finns, right?)
Japansk soja
1 stor sked jordnötssmör
Chiliolja, jag tog typ 1,5 tsk (det finns många färdiga att köpa också)
Risvinäger (eller sushivinäger)
1 riven vitlök
Viktigt tillbehör: en behållare med lock (jag tog en gammal tomatburk som det varit cocktailtomater i)
Skiva ner hela gurkan i behållaren. Använd en mandolin och kör på tjockaste kniven (min är 3 mm). Tillsätt sedan soja, jordnötssmör, chiliolja, risvinäger och riven vitlök. Sätt på locket och skaka tills allt blandat sig.
Öppna locket, ta fram ett par ätpinnar och hugg in! Skakad gurksallad med chiliolja blev min lunch igår. Vill du äta något annat till lunch så passar det också utmärkt att ha som tilltugg bredvid din lunch.