Det är säsong för nektariner och de är billiga att köpa hem. Jag köpte min korg för endast 20 kr och sen blev den stående oöppnad några dagar. För att de goda nektarinerna inte ska hinna bli dåliga, så valde jag att svänga ihop en nektarinpaj med kanel till eftermiddagsfikat. Att servera med vispad grädde eller vaniljglass.
5 nektariner
1 dl havregryn
1 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk kanel (valfritt)
50 g smör + ev lite till
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en snygg ugnsform. Min ugnsform har jag gjort själv på keramiken och är såå stolt över den! Att laga och servera i snygga formar och skålar gör matglädjen (och matlusten?) ännu större.
Klyfta nektarinerna och lägg ut i ett snyggt mönster i en smörad ugnsform. Ta fram en bunke och blanda havregryn, strösocker, vetemjöl och kanel. Strö jämnt detta över nektarinerna och fortsätt sedan med hyvlat smör. Försök att få smöret att täcka så mycket som möjligt (påminner om min bananpaj som jag gjorde i VillaViste i våras).
Grädda din nektarinpaj i ca 20 min, ta ut och låt svalna. Jag erkänner också att jag tog ut min paj efter ca fem min och hyvlade på lite mera smör där det saknades. Tips!
Servera sedan din goda nektarinpaj med kanel tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde. Mums!