Då jag köpt lite färska kantareller utanför min butik häromdagen, så vill jag såklart göra några extra goda grejor med den svampen. Jag tittade i frysen och hittade 500g högrev, så jag bestämde mig för hemmagjorda köttbullar i kantarellsås.
Hemmagjorda köttbullar har inte varit någon favorit medan mina tjejer har växt upp, men idag är Saga kock och uppskattar att få hemlagad mat från grunden. Och när hemlagad mat blir så här god, så kan väl ingen säga nej?
Köttbullarna
500 g köttfärs (jag råkade ha malen högrevsfärs hemma)
1 ägg
1 dl ströbröd
Ca 1 dl mjölk
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Ev en bit morot (jag tog den mest för att det låg en halv morot på köksbänken)
1 tsk paprikapulver
Färsk basilika, ca 2 msk
Salt & peppar
Börja att blanda basen i en stor bunke, alltså ströbröd, mjölk och ägg. Låt ströbrödet svälla i ca 10 min och hacka under tiden din lök och riv moroten. Blanda sedan ner allt i samma bunke och smaksätt med basilika, paprika, salt & peppar. Rör bara ihop köttfärsen, om du blandar för mycket är det risk att köttfärsen blir seg. Forma bollar av all färs och stek i smör. Jag fick ihop 24 bollar av min färs.
Kantarellsåsen
Ca 250-300 g färska kantareller
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Ca 3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk kantarellfond (eller köttbuljong/fond)
Salt & peppar
Dela kantarellerna i mindre bitar och lägg i en stekpanna för att förvälla dem (dvs steka dem på svag värme så de släpper vätskan). Lägg svampen åt sidan och höj värmen. Hacka lök och vitlök och fräs i ett par minuter. Tillsätt grädde, creme fraiche, kantarell- eller köttfond och låt puttra. Lägg ner de stekta kantarellerna och smaka av med salt & peppar.
När köttbullarna är stekta, så lägg ner dem i såsen och låt puttra lite till. Servera dessa hemmagjorda köttbullar i kantarellsås tillsammans med pasta eller potatis. Mums!