Citron- och vallmokaka har jag funderat över länge och jag har haft en burk med blå vallmofrön i skafferiet – redo att bakas med. Idag gjorde jag slag i saken och snodde ihop en kaka. En god kaka som inte är så söt, utan en väldigt lagom vardagskaka. Funkar utmärkt utan grädde, men det blir lite mera party med vispad grädde på sidan.
3 ägg
2,5 dl strösocker
Rivet skal av 2 ekologiska citroner
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl vallmofrön
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
100 g smält smör
1 dl pressad citron
0,5 dl socker
Sätt ugnen på 175 grader varmluft, smält smöret och låt det stå kvar i kastrullen. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt rivet skal av två citroner. Blanda vetemjöl, bakpulver, vallmofrön och vaniljsocker i en separat bunke och tillsätt det till äggsmeten. Avsluta med att blanda ner mjölk och smält smör i smeten innan du häller ner det i en avlång bröad form (jag använde riven kokos, men det funkar utmärkt med ströbröd eller vetekli).
Låt gräddas i ugnen tills din sticka är torr, ca 40 min. När du tagit ut kakan så sticker du ett antal små hål i kakan. Koka ihop pressad citron och socker, så sockret löser sig. Häll sedan sockerlagen över kakan – så sockerlagen åker ner genom de hål du har gjort.
Låt din citron- och vallmokaka svalna och servera eventuellt med grädde på sidan.