Soppa är aldrig så gott som på hösten tycker jag. Det är otroligt gott att skeda upp varm soppa på sin tallrik och servera ett god bröd på sidan. Idag har jag gjort en rostad blomkålssoppa med bacon och ja – det fick rykande åtgång runt bordet.
1 blomkålshuvud
1-2 vitlöksklyftor
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Ca 1 dl grädde
Färsk timjan
Svartpeppar
Att servera till:
Bacon – bara att ta bort för en vegetarisk middag
Ett gott bröd med pålägg
Börja med att rosta blomkål och vitlök. Dela blomkålen i mindre bitar (även stammen) och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Lägg även dit ett par klyftor vitlök med skalet kvar. Ringa över lite olja och sätt in i ugnen 200 grader. Låt stå ca 30 min tills blomkålen känns mjuk. Det här går utmärkt att förbereda tidigare på dagen, så blomkålen är klar när det vankas middag.
Mät upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Lägg även ner den rostade blomkålen och låt allt puttra ca 15 min. Ta kastrullen av plattan, blanda ner den rostade vitlöken (utan skal) och mixa sedan till en slät soppa. Blanda ner grädde och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med svartpeppar.
Stek bacon i mindre bitar och servera i en skål på sidan av, så alla får ta det den själv vill ha. Även färsk timjan är gott att strö på soppan.