Det finns ett ordspråk som låter ”ett äpple om dagen håller doktorn borta”, det känner ni säkert till allihop. Men har ni hört mitt senaste ordspråk? ”En kladdkaka då och då håller humöret uppe”? Skämt åsido, men kladdkaka är alldeles för gott för att inte äta med jämna mellanrum. Senast bakade jag en cheesecakekladdkaka med citron. Mums säger jag bara.
2 ägg
2 dl socker
150 g smält smör
ca 3/4 dl pressad citron
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
Cheesecakeswirl:
175 g cream cheese
1 äggula
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
Vispa samman ägg och socker. Pressa citron och rör ner i äggsmeten. Smält smöret och låt svalna. Blanda ner det i smeten. Blanda samman bakpulver och mjöl och rör ner dem i smeten och häll i en smord form (ca 20 cm diameter) med bakpapper i botten. Blanda i hop ingredienserna till swirlen och spritsa ut över kakan.


Grädda i 175 C ca 20-25 min (den ska vara ganska kladdig, sätter sig sen). Låt kallna i kylen. Sikta över lite florsocker och servera med vispad grädde.
