Paj är verkligen min go-to när jag har dåligt med idéer. Även pasta när jag tänker efter. Båda är bra för typ allting blir gott. Paj & pasta är dessutom så bra, för det är enkelt att göra en kylskåpsrensning på köpet. Igår var det precis så för mig, inga idéer men ett kylskåp fullt med diverse. Så jag svängde ihop en salig blandning-paj som Daniel gillade väldigt mycket.
Då jag hade ett par kokta potatisar som låg och drällde i kylskåpet också, så fick de åka med. Jag tänkte att det borde kunna funka som en spansk tortilla + att pajen blev mycket matigare.
En salig blandning-paj
1 färdigt pajskal
0,5 paket bacon
0,5 paket rökt skinka
1 röd paprika
1,5 påsar färsk spenat á 70g
En skvätt grädde
Ca 200 g ädelost
Peppar
2-3 kokta potatisar
2 ägg
1 dl grädde
Riven ost
Ta fram det färdiga pajskalet ur kylskåpet och låt det ligga framme en stund innan ni försöker veckla ut det – då håller det ihop bättre. Lägg ut pajskalet i en passande ugnsform och sätt också igång ugnen på 200 grader.
Ta fram en stekpanna och lägg ner strimlat bacon först. Fortsätt med strimlad skinka, paprika i mindre bitar och färsk spenat (lite olja om det blir för torrt). Häll på en skvätt grädde och ädelosten i mindre bitar.
Vispa ihop din äggstanning och riv osten. Skiva de kokta potatisarna i tunna skivor.
Bred ut ungefär halva mängden från stekpannan i pajskalet. Lägg ut potatisskivorna och fyll sedan på resten från stekpannan. Strö över riven ost och häll till sist över äggstanningen. Vik försiktigt över pajdegen som är över och sätt in allt i ugnen.
Grädda i ugnen ca 20-25 min och ta sedan ut en salig blandning-paj. Ställ fram på bordet och servera – gärna tillsammans med en klick creme fraiche och även sweet chili. Vi hade även några nachochips som åkte fram. Vips så har du en riktigt god middag och lite mindre slattar i kylskåpet.