Mirepoix – en fransk grund

-

Då och då kommer några ord från det franska kockspråket upp och eftersom jag gillar att lära mig, så kollar jag upp det. Frankrike och franska har en betydande del i olika matlagningskonster även för oss som inte jobbar med yrket. Ett sådant ord är Mirepoix – en fransk grund. Tre grönsaker som är med och sätter ett djup i maträtterna, utan att egentligen själv märkas så mycket.

Saga är utbildad kock och arbetar för tillfället på en finkrog i Åre, så när jag stöter på sådana här ord, så brukar jag bolla med henne också. Det är så roligt att vi har samma intresse i matlagning! Kanske måste vi två åka till Frank

Men tillbaka till Mirepoix, de tre grönsakernas tillagning i en hederlig köttfärssås. De tre grönsakerna som alltid ingår i en Mirepoix är gul lök, morot och selleri i fördelningen 2 delar lök, 1 del morot och 1 del selleri. Meningarna går isär om det ska vara stjälkselleri eller sellerirot, men jag tänker att båda funkar.

1,5-2 gula lökar
1 morot
1 stjälk selleri
Ca 25 g smör att steka i
1-2 msk tomatpuré
5-6 färska champinjoner
1-2 vitlöksklyftor
1 burk tomater, jag valde Hela skalade tomater
1 köttbuljongtärning
Salt & peppar

800 g blandfärs
Spagetti
Riven parmesan

Tillagning Mirepoix i köttfärssås

Börja med att hacka upp alla grönsakerna. Försök att få dem i samma storlek så de tillagas likvärdigt i stekpannan.

Mirepoix

Dags för att stekning, och jag började faktiskt med att steka köttfärsen. Stek och fördela i mindre bitar. När köttfärsen är stekt, häll över till ett fat på sidan.

Lägg ner smör och låt smälta i stekpannan. Tillsätt sedan dina Mirepoix-grönsaker och låt fräsa/koka i fettet tills löken blivit genomskinlig. Viktigt att de inte bryns i stekpannan, då får du tillsätta mera fett. Rör då och då så du håller koll.

Mirepoix

Efter ca 7-8 min så gör du ett hålrum och lägger ner tomatpuré, viktigt att den får fräsa någon minut för att få bort den stickiga smaken. Tillsätt även hackad vitlök och skivade champinjoner. Tillsätt även den redan stekta köttfärsen.

Fortsätt med tomater i någon form och skölj ut förpackningen med lite vatten och tillsätt även det i stekpannan. Lägg ner en köttbuljongtärning och låt allt få puttra medan din spagetti kokar. Ju längre en köttfärssås får puttra, desto godare tenderar den att bli.

Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar också.

När din spagetti är färdig så lägger du upp spagetti i djupa pastatallrikar och fördelar din Mirepoix-köttfärssås över. Sen är det alltid gott med riven parmesan.

Mirepoix i köttfärssås

Jag gillade den här köttfärssåsen väldigt mycket. Det fanns ett odefinierbart djup i smakerna som jag inte har fått till förut. Om du provar så får du gärna tycka till här nere under Kommentarer.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar