Efter nästan en veckas semester så är jag tillbaka på hemmaplan och ska fokusera på jobb igen. Och i samband med jobb, skola och rutiner så är det så skönt att få lite mattips på vad man ska laga – kanske byta ut någon gammal trotjänare mot något som känns lite mera i tiden. Här kommer veckomatsedel vecka 19.
Måndag och Meatfree Monday
Att laga upp någon mat av sina rester är det bästa sättet att värna om både vår egen plånbok och vår gemensamma planet. Matsvinn ”kostar” ungefär 8-10% av jordens växthusgaser – helt i onödan. Siffran har jag hittat inne hos Finansinspektionen som också har satsningen Svinnrik tillsammans med Livsmedelsverket.
Och mat som ofta blir över, är till exempel ris och grönsaker. Då kan du istället svänga ihop en Crispy Rice Salad och mätta personerna runt bordet. Rätten är med asiatisk touch och vegansk, så den passar de flesta.
Har man inga rester, så är den här rätten så god så man kan koka ris enkom för att laga Crispy Rice Salad till middag. Kanske en fredagsmiddag istället?

Tisdag och korv
Jag vet inte var många av er läsare kommer ifrån (ni får gärna lämna någon kommentar då och då – vore superskoj!) men jag vill tipsa om en norrländsk specialitet. Nämligen Parisare – en norrländsk burgare. Det är helt enkelt en bredare falukorv som passar perfekt att servera mellan två hamburgerbröd. Typ samma pålägg som på en vanlig burgare, fast köttet är utbytt mot korv. Enkelt och gott!

Onsdag och fisk
Att koka ihop musslor som onsdagsmiddag är kanske inte det som de flesta av oss tänker, men det är faktiskt en väldigt snabb rätt och visst kan man väl tänka sig musslor och vin en onsdagskväll? Jag gillar orden Vardagslyx och Lillördag och kan gärna göra vardagarna lite roligare. Hellre ta ett gott glas vin en onsdag och avstå samma mängd på fredagen? Här kommer iaf ett klassiskt recept på vinkokta musslor som serveras med bröd.
Musslor är också en fantastisk råvara. Dels då de lever i haven, så hjälper de till att rena havet – men det är också en riktigt bra råvara för oss att äta. Kanske kan man känna att man får i sig ”skräpet” som musslorna varit med och rena havet ifrån, men det ska inte vara någon fara alls. Läs mera på Livsmedelsverket om du är nyfiken.
Att göra en laddning vinkokta musslor passar ju annars alldeles utmärkt att laga på en fredag – snabbt fixat och en lyxig touch!

Torsdag och sallad
Ett lite nytt koncept då jag bytt ut vinterhalvårets soppor mot sallader istället. Det är så fantastiskt gott med sallader på sommarhalvåret och en variant är denna Risonisallad med en god dressing. Mums säger jag bara!
Även den här rätten aspirerar på fredagsmiddag – och det är väl så med de flesta rätter? Om man pimpar dem lite, så kommer vanliga vardagsrätter att kännas lite mera fredag och ledigt än om man serverar tex makaroner och falukorv ur kastrullen och stekpannan? Lägg upp maten på snygga fat och pimpa med grönsaker – Voila!

Fredag och fredagsmys
Nu har jag bara skrivit om mat som funkar lika bra till fredagsmys som en vanlig tisdag, och kanske vill vi då lyxa till det ännu lite mera på fredagen. Räkor och färsk pasta är två favoriter för att lyxa till det – så vi kan väl kombinera de två? Häromveckan gjorde jag en räkpasta med fetaost som helt klart passar in på ordet fredagsmys. Jag slängde på några ugnsbakade rödbetor bara för att, men de är valfria.
