Jag har börjat uppskatta kål på senare år, det är en otroligt god grönsak när du tillagat den rätt. Senast gjorde jag en väldigt god Pestobakad spetskål men igår var det dags för en rostad spetskål med japansk soja.
Receptet har jag hittat hos Smaka och helt enkelt kopierat.
1 spetskål
3 msk olivolja
1 msk japansk soja
Salt & peppar
Topping till serveringen
Finrivet skal från 1 citron
1 msk citronjuice
150 g smulad fetaost
Pinjenötter
Dill (inser nu att jag glömde lägga på det igår)
Sätt ugnen på 200 grader. Dela en spetskål till fyra kvartar och lägg dem i en smord ugnsform. Blanda olivolja och soja – och pensla sedan spetskålen med det. Salt & peppar och sen in i ugnen tills de är mjuka. Det tar någonstans 20-40 min beroende på hur färsk spetskålen är. Ju färskare kål – desto snabbare tillagning.


Ta ut spetskålen när du kan trycka en potatissticka genom och lägg upp en spetskålskvart på varje tallrik. Toppa med smulad fetaost, citronzest och citronjuice samt pinjenötter och dill. Ställ också fram sojaflaskan ifall någon vill droppa på mera soja på sin spetskålsbit.
Servera rostad spetskål med japansk soja till din grillmiddag i sommar.

