Jag måste få berätta om min broccoli- och cheddarostsoppa som jag lagade i veckan. Det låter verkligen inte speciellt spännande men den var jättegod! Jag valde att servera med en grillad ostmacka på sidan och blev helt mätt och nöjd när jag ätit klart.
Receptet har jag hört om i Siri Barje och Jimmy Guo’s Matpodden medan jag var ute på en löprunda i Ramundberget – och la på minnet. Den soppan ville jag prova. Här nedan kommer min take på soppan.
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
Olja att steka i
1 morot
1 broccoli
Ca 0,4 dl vetemjöl
Ca 1,5 dl matlagningsgrädde (jag tog hälften grädde, hälften mjölk)
0,5 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt & peppar
Cheddarost, riven
Börja med att hacka gul lök och vitlök. Riv moroten på det grövsta rivjärnet och dela sedan din broccoli i mindre bitar. Stammen i mindre bitar och buketterna lite större – spara några broccolibuketter till strax innan servering.
Lägg först ner löken i en kastrull och låt fräsa ett par minuter. Lägg ner vitlök, morotsriv och broccoli och låt fräsa lite till. Pudra över vetemjöl och rör om, häll sedan på matlagningsgrädden – lite som att du ska reda soppan.
Häll sedan på vatten och lägg i buljongtärningen. Sätt på locket och låt puttra – rör om ibland. Nu hinner du förbereda lite goda mackor att servera till soppan och duka bordet.

När soppan nästan är klar så lägger du ner de sista broccolibuketterna. De kommer då att vara lite mera crunchy i sin textur och det blir en god blandning. Lägg upp soppan i snygga skålar och strö riven cheddarost på toppen.
Servera din broccoli- och cheddarostsoppa tillsammans med gott bröd.
