Hösten är verkligen skördetid och att ta vara på allt som våra svenska bönder har odlat åt oss andra. Det är också vid skördetid som deras grönsaker och frukter smakar som allra godast. Så tänkte jag när jag tänkte broccolisoppa med ägg till middag. Broccoli för att det är svenskt, i säsong och riktigt gott. Ägg för att tillföra lite mera mat och protein till middagen.
1 broccoli, både stam och buketter
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Ca 5 dl vatten
1 buljongtärning, själv tog jag kycklingbuljong den här gången men det är valfritt
Ca 1 dl grädde
Salt & peppar
Till servering:
1 ägg per person (valfritt, det är en god soppa även utan ägg)
Creme fraiche
Skiva ner broccolin i mindre bitar, stammen behöver du skära ner i betydligt mindre än buketterna då de är mycket mera kompakta. Hacka även gul lök och vitlök. Låt grönsakerna fräsa i en kastrull ett par minuter innan du häller på vatten och buljongtärning. Låt koka tills broccolin är mjuk och mixa sedan soppan.
Tillsätt grädde och smaksätt med salt & peppar. Koka också ett ägg till varje person och duka middagsbordet med fint porslin. Jag har varit inne på det förut men det är mycket godare att äta all slags mat på fint porslin, även vardagsmat.
Servera din broccolisoppa med ägg tillsammans med något gott bröd, gärna en klick creme fraiche och njut av Sveriges bönders produkter. Vi ska vara glada att vi har dem!

