Lax Loranga

-

Vi äter en hel del lax, då tjejerna fullkomligen älskar när jag gör vår vanliga variant med ugnsbakad lax, romsås och kokt potatis. Förutom pannkaka och annan ”barnmat”, så är kanske lax det enda de gillar båda två. Annars föredrar de att gilla olika ingredienser, allt för att göra matlagningen lite mera utmanande.

Den här kvällen var tjejerna hos sin pappa och jag hade varit förbi affären tidigare på dagen. Just den här affären har ett bra fiskdisk, och på lördagar så kör de HappyHour (halva priset alltså) efter 14, då de vill rensa fiskdisken. Det visste jag sedan tidigare, och borde åka dit oftare, men jag hade glömt det och blev glatt överraskad istället. Det blev en bit lax och lite färska räkor, och jag fick sätta mig och leta inspiration. Läste om ett spännande recept på Matplatsen, nämligen Lax Loranga, och blev sugen att prova. Jag ändrade lite, så det här är min variant. Använd gärna som inspiration till fredag eller lördagsmiddagen?

4 färska laxfiléer (jag hade en hel bit)
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 msk hummerfond
1/2 dl pressad citron
1/2 dl Fanta eller annan apelsinläsk
½ purjolök
2 msk klippt färsk dill
Salt & citronpeppar

Potatis till fyra personer

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Borsta potatisen, dela i klyftor och lägg i en ugnsform. In i ugnen medans du strimlar purjolöken och lägger i en kastrull. Tillsätt grädde, crème fraiche, fond, pressad citron, läsk, dill, salt & citroneppar och koka upp. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor. Låt småkoka ca 10 min.

lax-loranga

Lägg laxen i en ugnsform. Häll såsen över. Gratinera i ugnen 200 C ca 15 min.

Lax Loranga lax-loranga2

Riktigt gott! Det blir en lite sötare smak på laxen då man har läsk i såsen, men allt passade väldigt bra ihop. Vi valde att göra klyftpotatis till, men jag har även sett bilder på ris eller också bara grönsaker till. Så ett riktigt bra tips till er nästa bjudmiddag eller bara vill ha något gott ändå.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar