Här kommer receptet på den ultimata morotskakan. Jag har alltid gillat morotskakor. Eller de första gångerna som mamma bakade den, så var jag inte så förtjust i själva kakan, men glasyren… Det är väl egentligen den som är det godaste på hela kakan?
Jag har genom åren gjort lite olika varianter, men efter att jag provade receptet från boken Två systrar söta av Lisa och Monica Eisenman så är det den jag gör. De kallar den för den Ultimata morotskakan och bara det räcker väl som beskrivning? Så här:
2-3 morötter eller 2 dl morotspuré
4 dl vetemjöl
3½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja (eller solrosolja)
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
(1 dl krossad ananas) – jag hade tänkt ha med det när jag bakade, men glömde och det funkade lika bra utan.
200 g creme cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ev några droppar limesaft
Börja med att koka morötterna och att knäcka valnötterna. Det kan man lika gärna göra dagen innan ifall man vet att man har snålt om tid. Mixa morötterna och dela valnötterna i mindre bitar.
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan ner olja och ägg. Häll ner i en bröad form och sätt in i ugnen i ca 40min. Känn efter med en sticka, så kakan är färdiggräddad.
Blanda ihop frostingen och lägg ovanpå. Såå god kaka och så god frosting. Jag måste nog baka den här oftare än vad jag gör, för den är så god! (jag valde att inte smeta frosting på hela kakan utan att ta en klick på sidan. Det blir då enklare för en laktoskänslig person att välja bort frostingen).
Smart att lägga frostingen på sidan. Men det kan också vara bra att veta att det finns laktosfri Philadelphiaost ?
Just det, det hade jag inte tänkt på. Tack för tipset! :)