Semlor på fettisdagen

-

Så var det då dags för den där dagen, då man äter semlor på fettisdagen. Jag gör såklart som de flesta andra matbloggare och bakar en egen laddning semmelbullar. Lite osäker vad jag har använt för recept tidigare år, men i år sökte jag och fann som första träff Leilas semlor. Leila är sedan tidigare en favorit, så jag satte igång. Jag har tagit hennes recept på bullarna rakt av och jag kommer aldrig att baka några andra bullar. HELT magiskt goda bullar! Man behöver inte ens fylla dem, utan de är otroligt goda precis som de är:

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk söt jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Börja med att mortla dina kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken och smöret tills det är fingerljummet, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med smörmjölken, strösocker, salt och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Mät upp mjölet och häll bara i 10 dl innan jäsningen, samt spara mjöl till utbakningen sen. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i ca 60 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord, knåda en kort stund och dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt. Jäs under bakduk i ca 60 minuter. När det är 20 min kvar, så sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.

Då jag åt årets första semla igår, så gjorde jag som min mamma gjorde med semlorna. Delade dem i två, la på hemmagjord eller köpe-mandelmassa och toppade med vispad grädde. På så sätt får man nästan två semlor var och de är bara såå goda!

Semlor på fettisdagen

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar