Utflykt till Tännforsen och restaurang Creperiet

-

En helg i mars i Jämtland. Då vill jag vara utomhus. Punkt. Får jag inte vara utomhus, så blir jag så rastlös och på så dåligt humör, så resten av familjen blir irriterade på mig. Jag skulle såklart kunna hitta på något själv, men då jag brinner för uteliv, vidder och vacker natur, så vill jag visa tjejerna och få dem att njuta av naturen runt omkring oss. Då tjejerna åkt skidor hela sportlovet, så ville de inte ens veta av ordet skidor. Då ingen av dem har något större skridskointresse, så kändes även Medvinden otänkbart som utflyktsmål. Så vad gör man då? Daniel och hans bror Robert hade aldrig varit till Tännforsen på vintern och sett det magnifika vattenfallet inklätt i is, så det fick bli målet för dagen. Vi insåg också att vi behövde äta lunch under dagen, så vi spanade in restaurang Creperiet, som ligger mitt i Åre.

Tännforsen ligger ca 2,5 mil väster om Åre och avfartsvägen mot Skalstugan (väg 322). Det är skyltat mot Tännforsen och man parkerar vid Tännforsens turiststation. I helgen när vi var dit, så var butik och restaurang stängda, men enligt hemsidan så gissar jag att de öppnar lagom till vårfloden i maj. Då turiststationen inte var öppen, så behövde vi inte heller betala för vår parkering. Vi tog på oss våra varma kläder och gick några få 100 meter för att komma fram. Foto var dagens uppdrag och vi fotade allt vi hann med. Även Alva fick ha en egen kamera, och fotade både till höger och vänster.

Vattenfallet har enligt Wikipedia en total fallhöjd på 37 meter varav en lodrätt fallhöjd på 26 meter. Detta tillsammans med att fallet är 60 meter brett gör att det är Sveriges högsta vattenfall. Det är ett av Jämtlands mest besökta turistmål och det är ett väldigt bra turistmål. Man kan köra bilen väldigt nära och bara gå de 2-300 metrarna som behövs för att komma fram till fallet. Sen kan man gå ner bredvid fallet, så man får utsikt både ovanifrån och från botten. Fallet är mäktigt från båda hållen, så det är väl värt att lägga ett par timmar här. Det är såklart olika mycket vatten som rinner i fallet, beroende på årstid, men det är vackert oavsett årstid. Under vårflodens enorma fall, sommaren och höstens hyfsat lugna och vinterns frusna fall. Bara för att man varit dit en gång, så kan man gärna åka dit fler gånger.

Utflykt till Tännforsen och restaurang Creperiet

Ifall ni vill se fler bilder, så kan ni antingen titta in hos Daniel eller hos Robert.

Då vi tittat oss nöjda på fallet, så gick vi tillbaka till bilen och åkte in mot Åre för att kunna äta lunch. Jag och Daniel hade hemifrån fastnat för Creperiet, och var sugna att prova. Det är en restaurang som ligger centralt i Åre och som serverar olika typer av crepes eller galetter. Skillnaden de två emellan fick jag lära mig på plats:

Crêpes och galetter kommer ursprungligen från Bretagne i Frankrike – där följer de traditionen. Crêpes görs på vanligt vetemjöl, galetter görs på bovetemjöl. Galetterna är matiga och fylls med ost, kött, fågel eller skaldjur. Crêpes är mer som vanliga pannkakor och serveras som efterrätt med bär, glass och grädde.

Jag valde en galett med kyckling och chevrè, Daniel valde en Spenatlax, Robert valde en Hjortronlax och Alva valde en crepe med sylt, grädde och glass tillsammans med en varm choklad. Fyra goda maträtter slank enkelt ner i våra kistor och vi fick upp vårt blodsocker ett par meter. Eftermiddagen avslutades sedan med ett kaffestopp hos en god vän där vi fick chansen att prata ikapp oss om världen.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Glögg som fredagsdrink

Hyfsa till dig tack!

Chorizopizza med grönkål

Goda chokladkottar till advent

Asiatisk silkestofu-middag

Populära kategorier

Lämna ett svar