Saffranpasta med halloumi och sparris

-

Kungsörnen körde mattävlingen Gotlandsstafetten under Almedahlsveckan på Gotland, vem kan laga den godaste pastarätten på en vecka? Rätten skulle vara baserad på Kungsörnens pasta, där durumvetet kommer från just Gotland. Cashew-kitchen och Agnes Gällhagen tävlade med sin Saffranpasta med halloumi och sparris, och eftersom det är smaker jag tycker väldigt mycket om, så måste jag ju prova att laga den pastan också. Här kommer min tolkning av samma rätt:

2 schalottenlökar
1 stor vitlöksklyfta
Rapsolja att steka i
1 msk grönsaksfond eller 1 tärning grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
½ citron, skal och saft
0,25 g saffran
1 tsk sambal oelek
2 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
salt och peppar

1 bunt sparris
1 förp halloumi
1 förp Gotlandsodlad spagetti

Börja med att sätta på en kastrull med pastavatten för kokning. Hacka lök och vitlök och lägg i en annan kastrull, med rapsolja i botten. Låt steka tills löken är genomskinlig. Häll på grönsaksfond, citronskal och saft, saffran, sambal oelek och creme fraiche. Låt koka ihop och smaksätt med balsamvinäger, honung, salt och peppar. Ställ åt sidan när det är klart.

Lägg i pastan för kokning och rör med jämna mellanrum. Skär under tiden halloumin i skivor och sparrisen i mindre bitar – ta bort den dryga cm som är längst ner som kan vara lite träig. Stek halloumi och sparris i en stekpanna.

När pastan är klar, häll av pastavattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll över saffranssåsen och rör runt så den gula såsen kommer över hela pastan. Lägg upp snygg på tallrikar och lägg sparris och halloumi på toppen. Dra ett drag med svartpepparkvarnen innan servering.

Den här rätten funkar också alldeles utmärkt i matlådan.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar