Den här gången hann jag inte med på dessa temadagar, men igår lördag var det Lasagnens dag. Såklart åt vi lasagne då. Lasagne med en enkel köttfärssås (delvis tacoköttfärs från fredagstacosen) och med ostsås. Så här:
Köttfärssås:
500 g köttfärs
Krossade tomater
Köttbuljong eller fond
salt och peppar
Börja med att steka köttfärsen. Låt den steka och blanda tillsammans med tomatsås och fond till en köttfärsblandning. Sänk värmen och låt köttfärssåsen stå och puttra. Ju längre desto bättre. Smaksätt med salt och peppar.
Ostsås:
25 g smör
½ dl vetemjöl
Mjölk
Salt och peppar
2-3 dl riven ost
Börja med att smälta smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet så det löses upp helt och späd med lite mjölk ofta. Vispa hela tiden så det inte bränner fast i botten. Ta kastrullen av plattan och häll ner den rivna osten, fortsätt vispa så osten löses upp. Smaksätt med salt och peppar.
Lasagnen:
Lasagneplattor
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsfast form och börja med att hälla i 1/3 ostsås i botten. Lägg på torra lasagneplattor och varva dessa med köttfärssås. Avsluta med lasagneplattor och sist ostsås och ev lite mera riven ost högst upp. In i ugnen ca 20-30 min, tills ytan är gräddad. Ta ut din lasagne och servera med en god sallad på sidan. Förutom att det är en ypperlig middag vilken dag som helst, så är det en suverän matlåda. Det är dessutom enkelt att göra en stor sats, så man har mat många dagar.