Rödbets och potatissoppa

Jag hade en påse med rödbetor hemma i kylen och även lite potatis. Jag var också lite frusen, så en soppa kändes nice. Varför inte kombinera de två rotfrukterna, och göra en rödbets och potatissoppa? Sagt och gjort, lite röda händer senare, så kokade allt i samma kastrull. Så här gjorde jag middag till fyra personer:

500 g rödbetor
2 stora potatisar
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 l vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk rödvinsvinäger
1 kvist rosmarin

Vid servering:
Crème fraiche smaksatt med senap och lite vitpeppar
Valfritt bröd, jag valde att göra toasts med salami och avokado
Skurna sockerärtor

Skala rödbetorna, potatisarna, gul lök och vitlök. Dela rödbetorna i bitar och sen potatisen i dubbelt så stora bitar. Rödbetan tar längre tid att koka, så då kan potatisbitarna vara större. Lägg ner i vattnet och tillsätt även hackad lök, vitlök, fond, vinäger samt rosmarin. Låt koka tills potatis och rödbetor är mjuka.

Mixa med mixerstav. Smaka av med peppar och ev salt. Servera soppan tillsammans med crème fraiche-röran samt toast. Riktigt gott med soppan och den kompletterande crèmen – hoppa inte över den vad ni än gör. Det passade väldigt bra ihop!

Rödbets och potatissoppa

Jag tackar Dryden för de tre sista bilderna som han tog medans jag la upp för servering.

Det går också att göra soppan vegansk, genom att hoppa över crème fraichen.

Kommentera