Fredagsmyssoppa

-

Att avsluta arbetsveckan och lyxa till det med en god soppa, det är vad jag kallar en fredagsmyssoppa. Jag gjorde en variant av min jordärtskockssoppa (en notering* längst ner i detta inlägg om kolhydraten Inulin) och toppade soppan med smulad fetaost och knaperstekt bacon. Ifall ni vill ha soppan vegetarisk, så är det bara att låta bli baconet. Ifall det känns lite med soppa, så komplettera med en god smörgås på sidan. Så här blev min soppa idag, räckte till tre personer:

1 förp jordärtsskockor 500g
2 stora eller 3 små vitlökar
5-10 cm purjolök
Vatten som täcker
1 buljongtärning eller 1,5 msk fond, grönsak
1 dl grädde
Salt och peppar

Till servering:
1 paket fetaost 150g
1 paket bacon

Skrubba jordärtskockorna ordentligt rena, men behåll skalet på så blir det mera smak i soppan. Skär i mindre bitar och lägg ner i en kastrull. Lägg också ner vitlök och hackad purjolök. Fyll upp med vatten precis så det täcker grönsakerna och lägg ner en buljongtärning eller fond. Låt koka tills jordärtskockorna är mjuka, ca 10 min, och mixa sedan allt i kastrullen.

Fyll på med grädde och smaka av med salt och peppar. Låt soppan få puttra några minuter, medan du smular fetaosten och lägger i en skål på sidan. Även att du skär baconet i mindre bitar och knapersteker det. Lägg även upp baconet i en egen skål och ställ på sidan. Servera soppan och låt var och en toppa med fetaost och bacon. Soppan känns lyxigare än en vanlig soppa och passar därför bra som en fredagsmyssoppa. Trevlig helg!

Fredagsmyssoppa

* En notering värd att skriva, är att man kan reagera med orolig mage då man äter jordärtskocka i någon form. Detta beror på kolhydraten Inulin, som kroppen inte kan bryta ner men som också används för att rensa kroppen på dåliga bakterier. Ni kan läsa mera både på Wikipedia och på tidningen iForms hemsida. Ett tips kan därför vara att man inte har så mycket planerat dagen efter.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Föregående artikelSmakbox Matlag
Nästa artikelSarajevo och Srebrenica

Kommentera