Chili con carne

-

Här kommer vår lördagsmiddag, som fungerar lika bra som söndagsmiddag och som matlåda ifall det finns kvar till imorgon. Jobbar ni i morgon förresten? Jag jobbar halvdag, vilket känns superskönt! Men tillbaka till maten, det är såklart chili con carne jag pratar om. En klassisk gryta som går att äta som den är tillsammans med ett gott bröd, eller om man vill fylla ut med ris. Gott hur man än gör.

Jag har hittat det här receptet inne hos Mitt kök och det är kocken Tommy Myllymäkis recept. Jag har aldrig haft apelsinskal i min gryta förut, men testa – för det var jättegott! Jag har som vanligt inte gjort exakt likadant, utan lagt min egen touch på grytan:

400 g nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 tsk paprika
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander malen
1 apelsin – skalet
2 msk oxfond/buljongtärning
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor
Sriracha

Börja med hacka gul och vitlök, hacka sedan chilin fint. Behåll kärnorna om Ni vill ha mer hetta. Stek i en stekpanna med smör i botten och lägg sedan över i en gryta. Stek köttfärsen och lägg över i grytan. Dela paprikan i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Krydda grytan och rör om hela tiden så inget bränns. Slå på tomaterna, låt det koka upp och slå på fond/buljongtärning. Medan det kokar, riv ner apelsinskalet i grytan och rör om. Smaka av med salt och peppar.

När det kokat i några minuter, tillsätt burken med vita bönor till grytan. Låt bönorna koka med i ca 5 minuter och avsluta med att toppa med hackad koriander. Servera grytan tillsammans med en klick creme fraiche och ett gott bröd.

Chili con carne

Visste du det här om Chili con carne?

Ofta blir maträtten inordnad i det mexikanska köket men där är den bara utbredd i gränsområdena mot USA och på stora turistställen. Många tror istället att maträtten har sitt ursprung i södra USA, till exempel från de tidigare mexikanska områden som kom att tillhöra USA efter freden i Guadalupe Hidalgo 1848. Det finns knappast någon annan maträtt där åsikterna går så isär om ursprunget och vilka de riktiga ingredienserna är.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar