Myrlöpning

-

Alltså, jag har ju under årens lopp hört talas om alla möjliga elitskidåkare som kör jobbiga träningspass ute på någon blöt myr, men tänkt att ”det är något för dem”. Desto mera förvånad blev jag, när veckans andra pass på RunAcademy innefattade myrlöpning. Ska jag? Springa på en blöt myr? What?

Jag sprang Göteborgsvarvets 21 km i lördags, och RunAcademy’s ordinarie tisdagspass på Hovvallens löparbanor, så mina muskler var knappast tillbaka i full form än, men myrlöpning kändes ändå roligt att prova på.

Vi träffades vid Arctura, Östersunds varmvattentermos, och körde uppvärmning bort till gamla slalombacken. Nerför backen och sen vidare in i skogen till en blöt myr. Här skulle vi köra tre st Tabata-intervaller, totalt 8 min effektiv myrlöpning alltså. Skorna blev halvblöta då vi gick ut till vår startplats, och en deltagare sjönk tom ner med ena benet i myren. Han kom upp och fick även med sig sin sko. Risken är att skon stannar kvar där nere, om man har knutit skorna dåligt.

Så började vi springa. Tabata-intervaller är 20 sekunder intensiv löpning (det går att köra andra idrotter också, det är intervallerna som är de samma), varvat med 10 sekunders vila. 20-10, 20-10 osv tills man har gjort 8 st 20-sekundare. Vila 2 minuter innan nästa Tabata-intervall.

När vi var klara med intervallerna så samlades vi för ett gruppfoto. Då vi började gå tillbaka så berättade våra ledare att vi bara hade en grej kvar. En stafett strax utanför det blötaste området av myren. Vi delades upp i två lag och började köra – fram till en av ledarna och sen tillbaka för att byta. Mitt lag vann både första omgången och ledarna utmanade oss till en andra stafett. I den andra omgången så bytte Daniel plats i sitt lag, så vi skulle få möta varandra. Trots att jag hade ett litet försprång så tog han ikapp och vann över mig, men mina duktiga lagkamrater tog tillbaka ledningen och vi vann en gång till. Så gött!

Jag hann inte ta några bilder under tiden vi sprang, men jag la upp en film på InstaStories precis efter att vi var klara. Titta gärna in på mitt Instagram-konto: mariasmat.nu så får du lite mera bilder från min vardag – och även filmer i InstaStories.

Efter vi var klara, så hann jag iaf med ett par bilder. En bild på Daniels baksida, och min baksida såg rimligtvis likadan ut… Samt en bild på myren vi tidigare sprungit på.

Har du testat att springa på en myr? Hur var din upplevelse och kommer du att göra det igen?

Myrlöpning

Visste du det här om Tabata?

1997 publicerade Japanen Dr. Izumi Tabata och hans forskarteam en studie i ”The Journal Medicine and Science in Sports and Exercise”. Studien visade att 4 minuter av högintensiva träningsintervaller kan ge bättre effekt än en hel timmes lågintensiv konditionsträning.

Tabata-intervaller bygger alltså på att en och samma övning utförs under 20 sek följt av 10 sek vila, upprepat ytterligare 7 gånger. Målsättningen är att du skall kunna hålla samma antal repetitioner per övning i varje intervall som du utför dom.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelChokladkaka med zucchini
Nästa artikelDaimsnittar med mintsmak

Kommentera