Kladdkaka med Dumle lakrits

-

Då jag är intresserad av matlagning och av bakning, så hittar jag inspiration lite här och där. Senast var på affären, där jag gick förbi godishyllan. Ögonen fastnade på en god godissort och hjärnan gick igång. Vad kan jag göra för gott med den där? Hjärnan fastnade nästan direkt på tanken kladdkaka med Dumle lakrits – det måste bli gott!

Jag äter sällan godis rakt upp och ner, men om jag kan göra något annat med godiset, då äter jag gärna. Tex mina skumtomtefudge. Jag är inte speciellt förtjust i skumtomtar, men att koka ner dem till en fudge är supergott!

100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk lakritspulver (jag använder Renee Voltaire)
½ påse Dumle lakrits

Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form. Smält smöret i en kastrull och blanda sedan ner allt i samma kastrull. Börja med socker och ägg och rör tills det blandats. Ner med torrvarorna och blanda igen. Häll ner smeten i en smord form och in i ugnen (det bästa är ifall ni tar ett bakplåtspapper i botten och spänner fast i springformen). Ca 15-25 min i ugnen (beroende på form), men ta ut kakan innan den stannat helt. Den stannar lite till efter att man tagit ut den ur ugnen och tanken är ju att den ska vara kladdig i mitten. Helt ok att ställa den i kylen någon timme, så den hittar sin rätta form.

Kladdkaka med Dumle lakrits

Kladdkaka med Dumle lakrits

Jag delade mina Dumlekolor i tre bitar vardera, och la ner dem direkt i smeten. Men nästa gång ska jag nog sätta in smeten i ugnen några minuter först, så botten hinner bli lite gräddad. Nu rann Dumle-kolorna ner i botten och gjorde en (för) kladdig kolabotten. Då kladdkakan svalnat helt så toppar du med en chokladganach:

1/2 dl vispgrädde
75 g choklad
12 g smör

Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan kastrullen åt sidan. Lägg ner chokladen och vispa försiktigt medan chokladen smälter. Rör till sist ner smöret i din chokladganach. Bred ut ganachen över kladdkakan och toppa till sist med några Dumle-kolor på toppen. Ställ kallt för att stelna.

Jag serverade kladdkakan precis som den är, men ifall man vill så passar det nog alldeles utmärkt med vispad grädde på sidan.

Kladdkaka med Dumle lakrits

Kladdkaka med Dumle lakrits

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Föregående artikelAlvas kycklingpasta
Nästa artikelKrämig räkpasta

Kommentera