Saffranssockerkaka

Något jag inte hann baka innan jul men som är lika god efter jul, är en saffranssockerkaka. Anledningen till att jag gjorde slag i saken, var för att vi fick efterrättsuppdraget till nyårsafton. Jag tog mitt vanliga recept på sockerkaka och tillsatte saffran. Det blev en jättegod sockerkaka, som jag gärna kommer att baka igen.

50g smält smör
1 påse saffran
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

smör och kokosflingor för att smörja formen

Sätt ugnen på 175grader och smöra valfri sockerkaksform. Smält smöret i en kastrull och låt saffranet gå ner i samma kastrull.

Vispa ägg och socker poröst i en egen skål. Blanda torrvarorna först för sig, och sen ner i äggsmeten. Avsluta med mjölk och det smälta smöret. Häll upp i din ugnsform och grädda i ca 30 min.

Saffranssockerkaka

Saffranssockerkaka

När sockerkakan är ute ur ugnen så lägg en tallrik ovanpå och vänd på alltihopa direkt. Då lossnar sockerkakan enkelt från sin form och den kan få svalna på tallriken (med formen ovanpå).

Saffranssockerkaka

Kommentera