Rostad blomkål med hemmagjord majonnäs

-

En vegetarisk plock-ihop-middag blev det för oss häromdagen som får bli veckans Meatfree Monday. Jag hade en blomkål som var på slutklämmen och som jag inte ville att den skulle bli dålig. Sen hade jag några överblivna kokta potatisar och middag skulle fixas. Det blev till slut rostad blomkål med hemmagjord majonnäs, stekt potatis, en äggröra och några köttbullar. Välj bort äggröran och köttbullarna om du vill äta helt vegetariskt, eller välj till något annat alternativ. Det är gott med en plock-ihop-middag och skönt  att få ta vara på mat som annars hade blivit gammal.

Rostad blomkål

1 blomkål
2 vitlöksklyftor
Smör
Salt och peppar

Sätt igång ugnen på 200 grader. Skär blomkålshuvudet i ca cm-breda skivor och dela ev ner den mera. Stammen är mera kompakt så den behöver bli mindre bitar. Sprid ut i en smörad form och lägg på lite smör ovanpå. Ta med ett par vitlöksklyftor också.

Sätt in i ugnen ca 30 min, tills blomkålen känns mjuk. Ta gärna ut formen ett par gånger under tiden och blanda runt, så det smälta smöret kommer på alla blomkålsbitar. Salt och peppar. Passar jättebra som tillbehör till väldigt många maträtter eller bara helt själv också.

Rostad blomkål med hemmagjord majonäs

Hemmagjord majonnäs

1 äggula
Lite vitvinsvinäger
Lite senap
Rapsolja
Salt och peppar

Mät upp 1 äggula, lite vitvinsvinäger och lite senap i en skål. Vispa runt så det blandas. Späd med rapsolja och vispa. Ta lite från början så du ser att röran binder. Fyll på mera rapsolja och vispa. Smaksätt med salt och peppar.

Rostad blomkål med hemmagjord majonäs

För att få middagen mera komplett och att alla skulle bli mätta, så stekte jag på en äggröra, några potatisar och några köttbullar. Äggröran gjorde jag på ett par ägg och hällde även ner den överblivna äggvitan från majonäsen. De kokta potatisarna hade legat i kylen ett par dagar och passade fint att dela i mindre bitar och steka i smör. Köttbullarna var kvar sedan julbordet men har legat i frysen. Perfekt att göra av med småslattar mat och inte behöva kasta. Alla tyckte att maten var god och alla blev mätta. Perfekt!

Rostad blomkål med hemmagjord majonäs

Vill du äta mera vegetarisk mat, så kan du hitta mina förslag till Meatfree Monday här. De går såklart bra att äta alla veckans dagar.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera