När jag häromdagen gjorde yakiniku sushi, så fick jag en hel del kött över. Jag stekte upp allt då och hade en matlåda färdigt väldigt gott kött över, vilket jag kunde servera en annan dag. Då blev det en yakinikumiddag tillsammans med ris och avokado. Väldigt väldigt gott och superenkelt då mera än halva jobbet var gjort!
Yakiniku kan göras på olika kött, det finns recept på både lövbiff och ryggbiff. Jag valde entrecote den här gången men kommer att experimentera med annat kött också.
600 g tunt skivad entrecote
5 msk japansk soja
2 msk farin- eller muscovadosocker
1 st pressad vitlöksklyfta
0.5 msk färsk riven ingefära
1 nypa svartpeppar
1 msk sesamolja
2 msk olja till stekning
Frys köttet och låt halvtina. Skär det i så tunna skivor som möjligt. Jag valde att skära mitt kött i min mandolin, vilket gick alldeles utmärkt då köttet var halvfryst. Den sista biten tog jag med kniv för att inte skära mig. Lägg alla köttskivor i en plastpåse och fyll på med marinaden.
Blanda alla ingredienser och låt köttet marinera i minst 2 timmar eller gärna över natten. Jag gjorde mitt kött på förmiddagen och lät det ligga i kylen under dagen. Vände påsen ett par gånger under dagen och masserade köttet lite varje gång. Hetta upp en wok eller stekpanna med olja och stek hastigt köttet på hög värme. Klart!
Då jag ändå hade mitt yakinikukött färdigt, så gick den här middag väldigt fort att ställa i ordning. Så smidigt att laga lite mera ena gången och kunna återanvända det till en annan middag nästa dag.
Sätt igång en riskastrull och låt koka. Hacka lite tomater och lägg på en tallrik. Skär en avokado i snygga skivor och lägg på samma tallrik. Lägg på ris och det stekta yakinikuköttet och toppa med lite sesamfrön och peppar. Servera och njut av en god middag.