Italiensk gryta med sötpotatis och krämig polenta

-

Här kommer en italiensk gryta med sötpotatis och krämig polenta. Vad har den med påsk att göra, kanske ni tänker. Men jag tycker att den passar bra in, med sina orangeröda sötpotatis och gula polenta. Passar faktiskt perfekt att bjuda på endera dagen.

Jag hittade ett paket grytbitar billigt på min affär häromdagen, och kom hem utan idéer. Jag skrollade en stund och fastnade för receptet inne hos Ica. Sen blev det inte exakt likadant, det blir alltid någon variant, men förhoppningsvis lika gott. Ica’s variant kan jag inte uttala mig om, men min blev god iaf. Många ingredienser, men många kanske en redan har hemma?

ca 900 g grytbitar av nöt i ännu mindre bitar
1 msk olivolja
1 gul lök
3 – 4 vitlöksklyftor
1 sötpotatis
1 paket bacon (à 140 g)
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
6 dl vatten
2 msk konc oxfond
1 tsk torkad oregano
salt & nymalen svartpeppar
1 förp blandade bönor
1 dl gröna oliver med valfri smak, jag hade chili

Gör så här:

Dela grytbitarna i ännu mindre bitar, jag gillar munsbitar som en slipper skära på tallriken. Hetta upp olja och bryn köttet i omgångar i en stor gryta. Lägg det åt sidan på ett fat.

Skala och grovhacka löken och vitlöken. Skala och skär sötpotatisen i grova bitar. Skär baconet i tunna strimlor och fräs det lätt utan fett i grytan tillsammans med lök, vitlök och sötpotatis. Rör i tomatpurén.Lägg i det brynta köttet och smula i lagerblad. Häll i vin, vatten och fond samt kryddor.

Italiensk gryta med sötpotatis

Låt det koka ca 45 minuter tills köttet känns mört. Salta och peppra. Häll i bönorna och oliverna och låt allt bli varmt. (Jag delade min sötpotatis i för små tärningar och la ner dem för tidigt. Så om ni också skär tärningar, lägg ner dem då det återstår ca 20 min istället). Servera tillsammans med krämig polenta.

7 1/2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 1/2 dl polenta
50 g hyvlad parmesanost
2 msk smör eller margarin

Koka upp vatten och grönsaksfond i en kastrull. Vispa ner polentan och låt småkoka utan lock ca 6 minuter, rör om då och då. Rör ner parmesanosten och matfettet i polentan. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan och varmhåll.

Italiensk gryta med sötpotatis och krämig polenta – en god rätt i påskhelgen

Italiensk gryta med sötpotatis
Polentan ser ut som en mannagrynsgröt, men är god och passar fint ihop med köttgrytan!
Italiensk gryta med sötpotatis
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar