Chèvregratinerad lax med pumpakärnor och balsamicocreme

-

Här kommer en väldigt god ugnsbakad lax som mitt tips inför lediga dagen idag (eller till helgen). Chèvregratinerad lax med pumpakärnor och balsamicocreme känns som en lyxig helgrätt, men som inte tar så mycket tid att fixa. Jag hittade receptet inne hos Ica och har i princip kopierat rakt av.

4 port lax
900 g fast potatis
salt och peppar
100 g chèvre
1 halv citron
1 dl pumpafrön
Balsamicocreme

Min sallad:
1 vanlig röd tomat
Några gula cocktailtomater
Isbergssallad
1 avokado

Börja med potatisen och sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen noga och skär i klyftor. Behåll gärna skalet på, det är gott när det fått gå i ugnen. Lägg i en smord form och sprid ut klyftorna. Smaksätt med salt och peppar samt ringla lite smör ovanpå. Sätt in i ugnen.

Fortsätt sedan med laxen. Jag hade en hel bit lax som jag la i en ugnsfast form (gärna bakplåtspapper i botten, då laxskinnet brukar fastna rejält). Skär några snitt i laxen och tryck ner bitar av chèvreost i snitten. Strö över salt och peppar och pressa gärna lite citron över hela fisken.

Sänk värmen till 150 grader strax innan du sätter in laxen i ugnen. Den blir godare ifall den får tillagas vid en lägre temperatur och under en längre tid. En bit lax behöver ungefär 25 min. När det är ca 10 min kvar, kan du ta ut laxen och strö över pumpafrön. Sätt in i ugnen igen. Under tiden hinner du städa undan i köket och göra en sallad.

Chèvregratinerad lax med pumpakärnor
Jag hade lite chèvreost över, så det strödde jag över salladen

När du tagit ut laxen ur ugnen så hinner du också känna på potatisen om den är klar. Annars kan du öka värmen till 200 grader igen och låta potatisen bli klar.

Chèvregratinerad lax med pumpakärnor

Chèvregratinerad lax med pumpakärnor och balsamicocreme

Innan servering, ringla lite balsamicocreme i ett snyggt mönster över laxen. Servera sedan din chèvregratinerad lax med pumpakärnor och balsamicocreme tillsammans med en god sallad och låt väl smaka!

Chèvregratinerad lax med pumpakärnor
Chèvregratinerad lax med pumpakärnor
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera