Kladdkaka med hallon och glass från Bräcke

Här kommer en väldigt god kladdkaka med hallon som passar finfint till lördagsfikat. En riktig sommarkladdkaka att njuta av när som helst under sommarmånaderna. Jag använde mitt recept på jordgubbskladdkaka men bytte ut bären och tillsatte även lite potatismjöl.

Jag valde att servera min kladdkaka med en kula vaniljglass från Bräcke glassbar, vilka är ett litet glasscafé sju mil utanför Östersund. Men glassbaren i Bräcke gör väldigt god glass. 2019 vann de Glass-SM och har fått ett extra stort erkännande.

Men kladdkakan med hallon först:

125 g smör
2 dl socker
1 gnutta salt
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
250 g hallon
1-2 msk potatismjöl
florsocker

Smält smöret och låt svalna något. Under tiden smöret smälter så lägger du hallonen i en djuptallrik och strör över lite potatismjöl. Rör försiktigt runt bland hallonen.

Kladdkaka med hallon

Rör ner de torra ingredienserna i smörkastrullen och tillsätt sedan äggen ett i tagen och rör tills smeten är smidig. Kläm fast ett bakpapper i en springform och sätt även fast längs kanterna.

Kladdkaka med hallon

Häll i smeten och strö över hallonen i ett jämnt lager. Grädda kakan i 180 C, 20-30 min. Den ska vara fast men kladdig. Låt svalna och ställ i kylen ett par timmar. Serveras kall med vaniljglass eller lättvispad grädde. Sikta gärna över lite florsocker innan servering.

Kladdkaka med hallon
Kladdkaka med hallon

Busenkel att göra! Gräddningstiden varierar mellan ugnar så håll lite koll, den ska vara kladdig och inte torr.

Kladdkaka med hallon
Så god kombination med söt kladdkaka och magiskt god glass från Bräcke glassbar

Kommentera