Ibland behöver en bara göra helt vanlig (tråkig?) husmanskost, fastän det är sommar och alla runt omkring bara pratar om god grillad mat eller avancerade sallader. Så var det häromdagen för mig, då jag svängde ihop fisk med äggsås.
Jag tycker om husmanskost och de gånger jag går ut på stan och äter lunch på arbetet, så önskar jag husmanskost. Skräpmat äter jag extremt få gånger per år (och de få gångerna är det faktiskt väldigt gott).
Den här gången blev det fisk med äggsås och färskpotatis, en rätt jag kan tycka är riktigt god mat. Fisken var en fryst påse, jag använde Alaska pollok, vilket är en torskfisk.
Gör så här:
Färskpotatis
En påse valfri fisk, jag valde Alaska pollok
Smör att steka i
Äggsås:
2 hårdkokta ägg
3 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
½ pressad citron
½ fiskbuljongtärning
1 knippe dill
1 knippe persilja
Salt & vitpeppar
Börja med att sätta på potatis för kokning + 2 ägg (antingen tillsammans med potatisen eller i en egen kastrull). Låt de kokta äggen svalna och skala dem.
Smält smör i en kastrull och häll på vetemjöl under omrörning. Fyll på med mjölk, gärna lite i taget och vispa samtidigt. Låt koka upp och tjockna, men vispa hela tiden, då det lätt bränner fast i botten. Fyll på med citron, buljong/fond, dill och persilja. Hacka de avsvalnade äggen och blanda ner dem i såsen. Avsluta med salt och peppar.
Tillaga till sist fisken. Värm en stekpanna och ta i smör. Lägg ner de tinade fiskbitarna (ett par stycken åt gången, så stekpannan inte hinner bli kall) och krydda med salt och ev lite citronpeppar.
Servera allt tillsammans och gärna någon/några grönsaker. Jag hade färsk spenat som var på sista dagen, så jag lät dem koka en kort stund och la sedan upp på tallriken. Gröna ärtor är annars en favorit till fisk med äggsås.