Ugnsbakad lax i citronsås

Nu var det länge sedan jag publicerade något nytt om lax. Därför blev det uppdraget inför fredagsmiddagen och jag hittade en god ugnsbakad lax i citronsås. Receptet hittade jag hos Jennys matblogg och det var jättegott! Jag har bara kopierat receptet utan att ändra något.

En god lax som lördags- eller söndagsmiddag alltså. En rätt som jag tror att alla kommer att tycka om.

4 portionsbitar lax
Salt & citronpeppar

Citronsås:
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
1/2-1 citron
nyskalade stora räkor

Sätt igång en kastrull och koka potatis, gärna färskpotatis. Sätt sedan ugnen på 150 grader och ta fram en ugnsfast form. Lägg ner dina laxbitar i den smörade formen och krydda med salt och citronpeppar.

Lax i citronsås

Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner citronskal och pressa ner citronsaft. Smaka av och ta ev mera. Häll citronsåsen över laxen. Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter, eller tills laxen är klar. Jag vill gärna tillaga lax i 150 grader istället för 200 grader. Det tar lite längre tid, men jag tycker att fisken blir bättre.

Lax i citronsås

Ta ut din lax och toppa med nyskalade räkor, hackad dill och lite mera peppar. Servera tillsammans med din kokta potatis och en god sallad.

Lax i citronsås

Kommentera