Rabarberpaj med smak av kolakakor

-

Kolakakor är en favoritkaka hos mig, och jag har gjort ett stort antal olika varianter. Du hittar dem här ifall du är nyfiken. Så då jag läste om rabarberpaj med smak av kolakakor, så ville jag såklart prova.

Jag har hittat det här receptet hos Brinken bakar och bara kopierat hennes recept. Brinken bakar, eller Emma Brink som hon egentligen heter, är en tjej jag nyss har upptäckt och hittills inte bakat något av.

Pajdeg
100 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära 

Fyllning
400 gram rabarber
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel

Börja med att ta fram smöret en stund innan så det blir mjukt. Tillsätt socker och sirap och rör så det blir slätt. Fyll på med mjöl, bakpulver, vaniljsocker och ingefära. Rör till en deg. Sätt ugnen på 175 grader.

Ta 2/3 av degen och kavla ut och lägg i en pajform med löstagbar botten. Eller tryck ut den med fingrarna om du hellre vill det. Min deg var lite för smulig, så jag tryckte ut den med fingrarna och med hjälp av kroppsvärmen gick smöret ihop sig ytterligare.

Rabarberpaj med smak av kolakakor

Dela rabarbern i ca cm-stora bitar, blanda med socker, kanel och potatismjöl och lägg på degen i formen.

Kavla ut resterande pajdeg (1/3) och lägg som ett lock över rabarbern. Här var min deg för smulig, så jag strösslade ut degen som en smulpaj istället.

Rabarberpaj med smak av kolakakor

Sätt in i ugnen. Efter ca 10 minuter, sänk värmen till 125 grader och grädda i 20 minuter till.

Rabarberpaj med smak av kolakakor
Rabarberpaj med smak av kolakakor

Ät med glass eller vaniljsås. Eller som jag provade första gången, med min avokadokräm. Avokadoostkrämen är inte lika söt, men efter att ha provat olika varianter, så gillar jag nog vaniljglass bäst.

Rabarberpaj med smak av kolakakor
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar