Italiensk matmarknad i Östersund

-

Varje år så får Östersund besök och det lastas upp en italiensk matmarknad på Stortorget. Torget fylls av italienska vagnar med dels mat som tillagas på plats, men även andra stånd med redan tillverkade läckerheter. Sen i mitten finns det bord uppställda, så gästerna kan köpa mat från valfritt stånd men ändå sitta tillsammans.

Italiensk matmarknad

Det är roligt när torget livas upp och alla tycker väl om italiensk mat? Det fanns både pasta, pizza, olika risottos, wraps och burgare. Vi var dit på lunch i onsdags och jag blev sugen att testa en wrap med prosciutto*, tomat och grana padano (en hårdost som liknar parmesan).

Italiensk matmarknad
Italiensk matmarknad

En god lunch, men det var nog lite mer ost än min mage tyckte om, för jag fick paltkoma* efteråt. Det är sällan det händer numera, men då jag någon gång äter en pizza så händer samma sak.

Jag orkade inte ens unna mig någon efterrätt, utan gick bara och tittade bland stånden. Det får bli en annan gång. Churros tex är ju rackarns gott alltså, men det kan en också göra hemma ganska enkelt. Enklare ifall du har en fritös, men funkar såklart med olja i en kastrull också.

Italiensk matmarknad

Också ett stort utbud av olivoljor, salami i alla former, nötter, konfekt mm mm

Italiensk matmarknad

Mera om prosciutto och paltkoma

Bara för att jag började skriva det här inlägget, så läste jag också lite om prosciutto. Jag brukar göra så, för att på så sätt lära mig mera i det ämne jag ändå håller på att skriva om.

Det jag inte visste om prosciutto, var att det är det italienska ordet för skinka. Inte lufttorkad skinka som vi i Sverige menar.

När italienarna istället vill säga lufttorkad skinka, så säger de Prosciutto crudo (rå skinka) eller Prosciutto cotto (kokt skinka)

Källa: Wikipedia

Ang paltkoma, så blev det norrländska uttrycket uppmärksammat i TV-serien Värsta språket och beskriver den dåsighet en kan få efter en måltid. Ett annat ord för samma sak är Postprandiell trötthet.

Källa: Wikipedia

En efterhandkommentar: Då en kompis såg min omslagsbild, så ifrågasatte han varför churros var med på en italiensk matmarknad? Churros kommer ju faktiskt från Spanien. Så, med det förtydligandet, så behåller jag ändå min omslagsbild då churros ser smaskigt ut!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera