Pljeskavica-toast

-

Jag tittade igenom senaste numret av Mer Smak – Coop’s tidning som kommer ut till medlemmar med jämna mellanrum. Där hade chefredaktör Sara Begner skrivit om hennes matminnen från Kroatien i sommar. Bland annat hade hon gjort Pljeskavica som sliders, dvs små hamburgare. Jag hade inte riktigt allt hemma, så för oss blev det istället en god Pljeskavica-toast.

Pljeskavica

Egentligen hade jag slängt tidningen i pappersinsamlingen utan att ta reda på receptet. Men när min svägerska la upp en bild i hennes insta-stories om hur goda kroatiska hamburgare hon gjort med just ajvar relish, så letade jag reda på receptet ändå. Här nedan kommer mitt recept:

2 gula lökar
2 msk Smör&Rapsolja
Valfritt toastbröd, jag hade Längtan hemma
Salladsblad
Ajvar Relish som dressing

500 g köttfärs
2 dl Ajvar Relish (gärna het)
Sriracha (då jag bara hade mild Ajvar hemma)
1/2 dl ströbröd
2 vitlöksklyftor
persilja
salt & svartpeppar
Steks i olivolja

Börja skiva löken i smala skivor (enklare med lökhalvor) och lägg i en stekpanna med smör&rapsolja. Stek på medelvärme till löken blivit karamelliserad. Ställ åt sidan.

Under tiden kan du börja röra ihop din Pljeskavica-smet. Lägg köttfärsen i en bunke och fyll på med ajvar relish, ev lite sriracha, hackad vitlök och persilja. Blanda ihop och fyll sedan på med ströbröd, salt och peppar. Blanda och låt stå och svälla ca 10 minuter.

Gör små burgare med blöta händer och stek i olivolja. Lägg åt sidan.

Pljeskavica
I de första hade jag glömt persilja, vilket jag tillsatte till resterande smet.
Pljeskavica
Burgare som höll ihop väldigt bra.

När det är dags för montering, så börja med att rosta ditt toastbröd (alternativt stek i stekpannan). Lägg på ett salladsblad och använd ajvar relish som dressing. Lägg på en Pljeskavica-burgare och toppa med karamelliserad lök. Saftiga burgare med väldigt god smak!

Pljeskavica
Pljeskavica

Stekbilderna tagna av min sambo Daniel.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar