Till lördagsmiddagen förra veckan ville jag ha risotto. En krämig risotto är en av mina favoriträtter, och det gör mig ingenting om det bara är risotto och inget annat till. Jag har en samling risottos här. Risotto är enkelt att göra, men känns lyxigt att äta på helgen. Det jag också gillar med risotto, är att det är så krämigt i sig, så en behöver sällan någon sås på sidan.
Den här gången köpte jag färska trattkantareller av en söt kvinna utanför affären, kostade bara 22 kr för 200g.
3 dl ris, jag använder alltid Avorioris till risotto
Olivolja
10 cm purjolök
6 dl vatten
1 buljongtärning
Trattkantareller, ca 2 dl färska
Ev färsk rosmarin, 2 kvistar
Parmesanost
Svartpeppar
Mät upp 3 dl ris i en kastrull och häll på lite olivolja. Sätt samtidigt igång 6 dl vatten i en annan kastrull, där du lägger ner en buljongtärning. Låt riset fräsa (rosta) en kort stund, tillsammans med skivad purjolök, så det yttersta skalet på riset blir lite genomskinligt (vad jag förstått heter det tostatura på italienska), innan du häller på lite av buljongen.
Skölj och hacka trattkantarellerna i mindre bitar, lägg dem i en stekpanna på svag/medelvärme, så de får vätska av sig. Lägg ev ner hackad färsk rosmarin i samma stekpanna.
Rör med jämna mellanrum och fyll på med buljong då och då tills buljongen är slut. Det är rörandet som bidrar mycket för att få en krämig risotto. Häll också ner trattkantarellerna när de nästan vätskat slut.

När buljongen är slut och riset är mjukt, dra kastrullen av plattan och häll ner riven parmesanost. Rör runt, så osten smälter och blandar sig.
Jag valde att servera min risotto med trattkantareller tillsammans med min ugnsbakade lax med avokadokräm. Passade väldigt bra ihop.
