Trattkantarellsoppa

-

Jag brukar inte göra det, men häromdagen stannade jag utanför affären och köpte svamp i ett tillfälligt stånd. En supergullig tant hade både gula kantareller, trattkantareller, lingon och blåbär. Jag blev sugen på trattkantareller och blev förvånad när min ganska stora påse bara kostade 22 kr. En del av svampen gick till min risotto, men jag gjorde också en trattkantarellsoppa. Denna soppa får bli veckans Meatfree Monday. Jag kommer helt klart att stanna för att köpa svamp fler gånger.

Inne hos Köket hittade jag hittade Per Morbergs recept, men jag hade ingen portvin hemma. Jag gjorde helt enkelt soppan utan portvin, vilket fungerade alldeles utmärkt. Ifall du råkar ha portvin hemma, så prova gärna att ta i 0,5-1 dl portvin i soppan.

Trattkantarellsoppa

Till min soppa serverade jag mina vitlöksbröd, som jag den här gången delade i två halvor. Oftast skär jag skåror i brödet och gräddar med vitlökssmör. När brödet sen är gräddat och smöret smällt in, så skär jag isär brödet i mindre bitar.

8-10 dl färska trattkantareller
1 liten gul lök
smör, till stekning
5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten och 1 buljongtärning)
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja (helst tamari)
salt & peppar

Skala och hacka löken fint. Dela trattkantarellerna i mindre bitar och stek dem på medelvärme tills vätskan kokat bort. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans tills löken är genomskinlig.

Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen. Koka upp din trattkantarellsoppa under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter.

Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. Garnera ev med färsk persilja och servera med något gott bröd.

Trattkantarellsoppa

Jag valde att göra en omgång vitlöksbröd, som Saga älskar! Mitt bästa sätt att få mina barn att smaka soppa, att servera ett gott bröd på sidan. Tips tips!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera