Julig plåtmat med brysselkål, gnocchi och grillad kyckling

-

Vår söndagsmiddag blev julig plåtmat med brysselkål, gnocchi och grillad kyckling. Toppad med granatäpplekärnor. Serverad med en dragon- och vitlökssås som passade väldigt bra till. Helt enkelt en middag där jag tog det jag hade hemma och tillagade det mesta på en plåt.

Julig plåtmat med brysselkål

Jag gillar tanken att servera hela middagen i ett stort fat / på en plåt. Ställa hela middagen mitt på bordet och så får alla ta det de vill ha. Snyggt upplagt på fatet / i plåten såklart. Söndagens middag låter kanske mera avancerad än vad det är och gott blev det!

Så här gjorde jag den här gången:

3 palsternackor
2 morötter
1 liten gul lök
8-10 brysselkål
1 gul paprika
1 förpackning färdig gnocchi
1/2 grillad kyckling
Färsk spenat
1/2 granatäpple

Dragon- och vitlökssås:

1 st ägg
2 st vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1-2 msk dragon
1 dl olja
Ev 1 msk hett vatten
salt & peppar

Börja med de ugnsrostade rotfrukterna. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba palsternackor och morötter ordentligt och skär i stavar. Skär bort lite på brysselkålsbotten och dela dem sedan i två. Skär den gula löken i smala halvmånar. Lägg allt i en smord ugnsform och vänd runt, salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 20 min, tills rotfrukterna blivit mjuka. De sista fem minuterna kan du lägga in paprikabitar.

Under tiden rotfrukterna är i ugnen så hinner du rensa en grillad kyckling och använda ungefär hälften. Resterande kan du spara till en annan middag, i kyl eller frys.

Julig plåtmat med brysselkål

Mixa också ihop din dragon- och vitlökssås. Blanda ägg, vitlöksbitar, senap, vinäger och dragon i en högsmal mixertillbringare och mixa med en mixerstav. Tillsätt oljan (lite från början och sen mer och mer) och mixa till en tjock sås. Tunna ev ut såsen med vatten och smaka av med dragon, salt & peppar.

Stek din gnocchi i en stekpanna, gärna gjutjärn. Ta smör i stekpannan och åt den börja fräsa innan du lägger ner gnocchin. Låt den få en yta och skaka runt / vänd med en stekspade.

Dags att lägga ihop middagen:

Ta ett stort fat eller en större form och bottna med färsk spenat. Lägg på de ugnsrostade grönsakerna, fortsätt med stekt gnocchi och kycklingbitar. Toppa med granatäpplekärnor och svartpeppar. Servera julig plåtmat med brysselkål, gnocchi och grillad kyckling tillsammans med din dragon- och vitlökssås och ta emot allt beröm. Så gott!

Julig plåtmat med brysselkål
Julig plåtmat med brysselkål

Vill ni hitta andra varianter på plåtmat, så hittar ni mina förslag här.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar