Restfest, ostpaj med grönkål

-

Restfest igen, då jag vill tipsa om väldigt god mat som en kan göra med rester. Under nyårshelgen så gjorde jag en ostpaj med grönkål (rester från julen) som fick tummen upp från min 15-åring, och det är alltid bra betyg. Kräsna tonåringar charmar en inte så lätt.

Paj är riktig restfest vad du än stoppar i. Blanda lite olika från kylen ner i ett förgräddat pajskal, toppa med en äggstanning och riven ost, så är du hemma sen. Typ allt blir gott! Så här gjorde jag den här gången:

100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grönkål, mindre bitar tagna från den grövre stammen
Riven ost, valfri – själv hade jag en bit hushållsost över
2 dl grädde
3 ägg
Salt och peppar

Börja med pajdegen. Ta gärna fram smöret en stund innan så det hinner bli lite mjukare. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda degen och tryck ut den i en form. Förgrädda pajdegen ca 10 min och ta ut den.

Hacka lök och vitlök och fräs det en kort stund i en stekpanna. Lägg ner i det förgräddade pajskalet tillsammans med grönkålsbitar. Riv osten och lägg ovanpå grönkålen. Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och peppar. Häll äggstanningen över och sätt tillbaka in i ugnen.

Låt stå tills pajen har stannat och fått en gräddad yta. Servera din ostpaj med grönkål tillsammans med en klick creme fraiche och gärna en sallad (jag hade ingen sallad i ordning när jag tog bilden).

Ursäkta tråkig bild men det är en väldigt god paj!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

4 KOMMENTARER

      • Jag bodde i Tyskland under flera år och där firar de säsongerna på ett annat sätt än här i Sverige (naja, Stockholm i alla fall). Bland annat grönkål och sparris. Men de dränker tyvärr ofta de fina grönsakerna i flottiga såser – och säger att de ”älskar grönkål [till exempel]”.

        • Haha, det var ju en variant att dränka råvaran i en annan smak. Intressant att bo i ett annat land och få uppleva hur de gör till vardags!

Kommentera