Plåtmat med kyckling och vitkål

-

Jag är så förtjust i tanken att servera plåtmat till mina gäster. Att alltså ställa fram en och samma plåt/form på bordet och hela middagen är på plats. Häromdagen så fick vi en hem en gäst på en vanlig vardag och jag ville bjuda på något gott (såklart). Det slutade med en form plåtmat med kyckling och vitkål som blev väldigt uppskattad och skapad i botten.

En utmaning jag hade inför den här middagen, var att laga mjölkproteinfritt. Det jag direkt tänkte på, var asiatisk mat. Jag gjorde så här, men det sköna med plåtmat är också att en tar det en har hemma. Våga freestyla lite mera i er matlagning, det allra mesta blir gott!

Plåtmat med kyckling och vitkål

2 stora kycklingfiléer, ca 500 g frysta som tinat
500 g vitkål
3 morötter
1 broccoli
1 msk soja
2 msk sweet chili
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
Salt & peppar
Sötmandel
250 g äggnudlar

Sätt ugnen på 200 grader och börja med vitkålen. Skär ca 500 g (ca en fjärdedels huvud) i smala klyftor och lägg på en smord plåt. Sätt in i ugnen.

Fortsätt med kyckling. Putsa filéerna fina och skär varje filé i 3-4 bitar. Ta ut vitkålsformen och lägg kycklingen bland vitkålsbitarna. Blanda ihop en skål med soja, sweet chili, riven ingefära och hackad vitlök. Pensla denna sojablandning på kycklingen och vitkålsklyftorna och sätt även en termometer i den tjockaste kycklingbiten. Sätt in ugnen och låt stå tills kycklingen nått 70 grader.

Under tiden hinner en dels sätta igång en nudelkastrull och dels dela morötter i mindre stavar. Även dela broccoli i buketter och stammen i småbitar (jag brukar dela stammen i fyra delar på längden och sen skära i knappt cm-stora bitar). När kycklingen nått 70 grader, ta ut formen och ta bort kycklingen. Lägg istället dit morötter och broccoli och sätt in formen igen.

När nudlarna kokat klart, häll av vattnet och ta fram en snygg form (det går också att återanvända vitkålsformen, men då jag vill ha nudlarna i botten, så var det enklast att ta en ny form). Sprid ut nudlarna i botten på formen, fortsätt med grönsaksblandningen (vitkål, broccoli och morötter). Fortsätt med kycklingbitarna, som jag valde att skära i snygga skivor. Toppa sedan med salt, peppar och hackad sötmandel. Ställ fram din snygga plåtmat med kyckling och vitkål på bordet och låt gästerna väl smaka.

Plåtmat med kyckling och vitkål
Plåtmat med kyckling och vitkål

Jag tyckte att middagen var komplett, men ställde ändå fram salt, peppar samt sweet chili. Saga tog också en klick creme fraiche på sidan.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar