Spenat- och fetaostpaj

-

Dags för en paj igen va? Paj är en av mina favoriträtter, det kanske ni har märkt? För att det är så gott och för att det går att lägga ner nästan vilka rester som helst – allt (nästan) blir gott i ett skal och med en äggstanning samt ost. Häromdagen blev det en spenat- och fetaostpaj som bara bekräftade mina ”allt blir gott”-teorier.

Receptet har jag hittat inne hos Mitt kök och egentligen bara kopierat. En riktigt god paj som jag gärna kan göra igen. Det var också perfekt, då jag fick göra av med min påse färsk spenat.

Spenat- och fetaostpaj, så här gör du:

Först min vanliga pajdeg:
100 g smör
1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl

Mät upp smöret och dela i mindre bitar, så blir det mjukt fortare. Mät upp mjölet och blanda till en deg. Tryck ut i en ugnsform (perfekt att göra en stund innan middagen, så du slipper känna dig stressad. Ibland stoppar jag tom in den i frysen och har en färdig pajdeg redo flera dagar senare).

200 g färsk spenat
150 g fetaost
4 ägg
3 dl gräddfil
Färsk timjan (funkar säkert lika bra med torkad på burk)
Salt och peppar
1-2 tomater

När det är dags att laga middagen, sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i ca 10 min. Under tiden hinner du mäta upp spenaten i ett durkslag och koka upp vatten. Häll det kokande vattnet över spenaten så den slaknar. Krama ur vattnet och lägg spenaten i det gräddade pajskalet.

Fortsätt att smula sönder fetaosten över spenaten och skiva tomaten/tomaterna. Vispa ihop ägg, gräddfil, timjan och smaksätt med salt och peppar. Häll äggstanningen över tomaterna och sätt in i ugnen ca 30 min. Ta ut och låt pajen stanna en aning innan servering.

Spenat- och fetaostpaj
Spenat- och fetaostpaj

Ifall ni också gillar paj och vill ha fler förslag, så finns alla mina pajer här.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelHemmagjord pyttipanna
Nästa artikelBubbel och korv

Kommentera