Baba Ganoush med soltorkade tomater

Att äta bröd eller maträtter med någon eller några röror på sidan – det tycker jag jättemycket om. En böncreme, en hummus eller som här – Baba Ganoush med soltorkade tomater. Just det här receptet har jag hittat inne hos Vegomagasinet, men Baba Ganoush är nog lite som den svenska köttfärssåsen – olika recept för olika familjer.

Baba Ganoush med soltorkade tomater, för fyra personer:

2 auberginer samt lite olivolja
2 msk tahini
2 msk olivolja + extra till servering
1 msk agavesirap
1 liten citron, saften
1 tsk spiskummin
0,5 vitlöksklyfta, pressad eller riven
0,5 dl grovhackad salladslök
en näve färsk bladpersilja (det hade jag inte hemma)
6 soltorkade tomater
salt
svartpeppar

Till servering
olivolja
färsk persilja
grönsaksstavar
sesamkex
ev. pitabröd

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera auberginerna, skär några snitt och placera i en smord ugnsform. Ringla lite olivolja över. Rosta i ugnen i ca 35-40 minuter, eller tills de är helt mjuka och har fått färg. Ta ut och låt svalna.

Skrapa ur köttet ur auberginehalvorna och placera i en matberedare, eller en skål och kör mixerstav. Ta i resterande ingredienser för din Baba Ganoush och mixa lagom krämigt. Smaka av med salt och peppar.

Baba Ganoush med soltorkade tomater

Ringla över olivolja och lite skivad salladslök strax innan servering och garnera med extra persilja och svartpeppar. Servera din Baba Ganoush med soltorkade tomater tillsammans med grönsaksstavar och sesamkex eller varför inte pitabröd!

Baba Ganoush med soltorkade tomater

Kommentera