En god krämig risotto hör hösten till tycker jag. Igår rörde jag ihop en tryffelrisotto med champinjoner, vilket låter mer avancerat än vad det är. En god krämig röra som vi åt tillsammans efter dagens runstreak-pass.
1 röd lök
3 dl Avorioris
Olja till kastrullen
5 färska champinjoner
6 dl varmt buljongvatten
75-100 g Castello Vit ost med tryffel
Svartpeppar
Ev tryffelolja att stänka på vid servering
Sätt igång en kastrull med vatten och lägg ner en grönsaksbuljongtärning, låt koka upp.
Hacka lök och lägg i en smord kastrull. Fyll på med ris och ställ för att fräsa en kort stund. Dela champinjonerna i tunna skivor och låt fräsa med. Börja fylla på med lite buljongvatten och fortsätt röra i kastrullen. Det är själva rörandet som skapar risottons krämighet, så rör i kastrullen då och då.
När buljongen är slut och riset är mjukt (det får gärna vara en ytte-pytte kärna kvar inuti riskornet), dra kastrullen av plattan och lägg ner ostbitar. Låt smälta och rör om igen. Smaksätt med svartpeppar och tryffelolja. Servera din tryffelrisotto med champinjoner.
Eventuella rester funkar alldeles utmärkt i matlådan. Om ni (precis som jag) gillar risotto, så har jag samlat mina olika varianter här.