Chili con aubergine

-

Måndag igen och årets första Meatfree Monday. Det kanske är några av er som önskat mer vegetarisk mat under 2021 jämfört med tidigare? Helt enkelt för att vi måste äta mera vegetarisk mat, för vår planets skull. Sen att vi mår väldigt bra av vegetarisk mat är en härlig bieffekt. Jag lagade en vegansk gryta Chili con aubergine före jul och jag tyckte väldigt mycket om den, så den ska jag laga igen.

Receptet har jag hittat i en tidning från Coop där även Gunhild Stordalen var intervjuad. En kvinna som känner stort för miljön och verkligen försöker påverka på de sätt hon kan. Hon har grundat organisationen EAT som jobbar mot matsvinn och hållbart producerad mat.

Chili con aubergine

2 små (eller 1 stor) auberginer
1 paprika
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1/2 msk spiskummin
1/2 msk paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
500 g krossade tomater (jag tog min burk från Smakbox Maxat Höstmys)
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 förp bönor, jag valde kidneybönor
1 msk honung
1/2 msk vinäger
Salt & Peppar

Skär aubergine i tärningar (eller riv den grovt), lägg i ett durkslag och salta. Låt stå några minuter så auberginens beska tvingats ut. Skölj av saltet. Under tiden hinner du hacka paprika, lök och vitlök i mindre bitar.

Ta fram en gryta och stek auberginen i olja under omrörning. Blanda ner hackad paprika, lök, vitlök och rör om. Fortsätt med tomatpuré och kryddor. Låt fräsa ett par minuter och häll sedan i krossade tomater, vatten och buljongtärning. Låt puttra i ca 10 min under lock, rör om ibland.

Strax innan servering häller du ner bönor (de behöver bara bli varma) och smakar av med honung, vinäger, salt och peppar.

Servera din chili con aubergine tillsammans med en klick (vegansk) creme fraiche och ett gott bröd. Riktigt riktigt gott!

Chili con aubergine
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMål med 2021?
Nästa artikelParmesandipp med tryffelolja

Kommentera