Fattiga januari och förutom att en kanske måste ta vara på det en har hemma, så är det otroligt klimatsmart att ta vara på ingredienser en redan har hemma. Så skapa en restfest istället med det du har. En slatt korv stroganoff, en assiett lövbiffsgryta, en liten skål potatissoppa blir ett buffébord ifall en slår ihop det. Sen är det gott att göra av med lite från skafferiet också. Ett tips är att baka filmjölkslimpa med banan att ha till frukost några dagar framåt.
Jag har gjort några olika varianter, ni hittar dem här. Välj och vraka. Ett annat tips är ekonomi – på vår närmaste butik är det väldigt ofta kort datum på filmjölk och den kostar bara halva priset. Förutom att den alltid håller längre bara som filmjölk, så blir filmjölkslimpan ännu billigare.
1 dl vetekross
1 dl havregryn
3,5 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl plommon
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 dl sirap
5 dl filmjölk, 3%
1 banan
Blanda de torra ingredienserna i en stor skål och sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananen och tillsätt den tillsammans med sirap och filmjölk. Blanda tills du har en kladdig massa.
Ta fram en ugnsform och klä den med ett bakplåtspapper. Ett tips är att knövla bakplåtspapperet och sedan trycka ner det i formen. Då är det lättare att det ligger på plats.

Fördela bröddegen i formen och slå gärna formen lätt mot underlaget, så du får smet längst ner och ut åt sidorna. Sätt in ugnen ca 45 min men prova också med en sticka så brödet är torrt.

Ta ut och lyft gärna upp brödet ur formen. Klä av brödet sitt bakplåtspapper och låt ånga av/torka upp längs kanterna. Skär skivor och njut av ett väldigt gott bröd!
