Magiskt vackra Trollsjön

-

Då jag satt och tittade igenom mina utkast häromdagen, så inser jag att jag missat att skriva om magiskt vackra Trollsjön och vårt besök där i september. Trollsjön, eller Rissájávri (Rissajaure) som den egentligen heter, är en sjö som ligger mellan Björkliden och Riksgränsen nästan högst upp i Sverige och absolut en utflykt på min topp 3 lista.

Magiskt vackra Trollsjön
Magiskt vackra Trollsjön

Och det börjar väl bli dags att fundera över årets semestrar? Sveriges plan är att alla som vill vaccinera sig (helt obegripligt hur en ens kan fundera på saken, men det är en annan diskussion) ska vara vaccinerade i slutet av juni. Har ni funderat över vart ni skulle vilja åka? Eller bara stanna hemma – vilket kan vara galet skönt det också.

Mitt första besök till Trollsjön var 1997 då jag arbetade säsong i Björkliden. Som nybliven vuxen så drog jag 80 mil norrut och växte upp några centimeter till. Ett halvår av mitt liv som betydde betydligt mera för min utveckling än ifall jag hade valt att stanna hemma-omkring för att börja jobba.

Magiskt vackra Trollsjön
Magiskt vackra Trollsjön

I februari 2020 så tog jag med Daniel upp till norra Sverige för en överraskningsresa i samband med att han skulle fylla 40 år, då vi besökte både ishotellet i Jukkasjärvi, åkte på norrskensspaning och åkte skidor i Björkliden. Det gav mersmak även för Daniel, så i september åkte vi igen för att se barmark. Vi valde att bo i Abisko denna gång men hade hyrbil, så vi tog oss enkelt till Trollsjöns parkering, kallas Låktatjåkko. Eller parkering och parkering. Alla bilarna står längs vägen och under högsäsong är det tjockt och kanske omöjligt att hitta en parkering. Om ni kan få skjuts så kan det vara en bättre lösning.

Det blåste kallt den där dagen i september men vi hade bra kläder och började gå. Det är en vandring på knappt sex km och 350 höjdmeter enkel väg in i dalen Kärkevagge. En väldigt vacker dalgång med utslängda stenblock längs stigen. Det är en vältrampad stig att gå på men det är skönt med vandringskängor.

Magiskt vackra Trollsjön
Ni kanske ser en liten Maria som står där framme?

En liten stigning sista biten in mot sjön, men när du når toppen så ser du också sjön. Gå fram och njut av en kristallklar sjö med berg på tre sidor runt om. När vi var där i mitten av september, så hade de första snöflingorna redan fallit. Det stoppade inte en grupp kvinnor, utan de tog sig ett dopp i sjön. Jag var däremot otroligt nöjd med den mängd kläder jag hade på mig. Ett återbesök av magiskt vackra Trollsjön var väldigt roligt och hela resan spelades roliga minnen upp från min tid av säsongsarbetande.

Magiskt vackra Trollsjön
Magiskt vackra Trollsjön
Magiskt vackra Trollsjön
Magiskt vackra Trollsjön
Magiskt vackra Trollsjön

Efter ett ganska långt fikastopp vid sjön vände vi ändå på fötterna och började gå mot bilen igen. Nu var det istället så smått utför, då vi skulle gå ner samma 350 höjdmeter. Om det skulle kännas jobbigt att gå hela vägen in till Trollsjön, så är dalen Kärkevagge ändå värd ett besök. En dalgång med imponerande fjäll på båda sidor.

Magiskt vackra Trollsjön
Magiskt vackra Trollsjön

Vi kom tillbaka till bilen och åkte tillbaka till vårt boende i Abisko för den dagens Runstreak.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Kommentera