Ljusa brytbröd

-

Jag finner ro när jag står i köket och fixar. Att knåda en deg och samtidigt försvinna in i mig själv en stund, det är avkoppling. Häromdagen gjorde jag en deg som fick bli ljusa brytbröd. Plain and simple, bara vetemjöl. Oftast gör jag brödet lite grövre genom att tillsätta grövre mjöl eller havregryn, men denna gång ville jag ha ett ljust bröd.

Det är ändå enkelt att baka bröd. Det tar tid, men mycket av tiden så sköter sig degen själv och en kan göra något annat under tiden. Och hembakt bröd, finns det något godare?

25 g jäst, torr eller färsk
5 dl vatten, fingervarmt
0,5 msk salt
1/4 dl rapsolja
600 g vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och sätt igång bakmaskinen på låg hastighet. Tillsätt salt, rapsolja och mjöl, lite i taget mot slutet. Kör bakmaskinen på medelhastighet i ca 5 minuter så glutentrådarna i degen blir starka. Stäng av bakmaskinen, ta bort degskrapan och degrullen. Strö lite mjöl över degen och sätt på jäslocket eller bred ut en ren handduk över. Låt degen jäsa i ca 40 min.

Dela en degbit i 10-12 bitar. Rulla dem till bollar. Lägg dem i en ugnsform, klädd med bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Låt dem jäsa i ca 30 min och sätt ugnen på 250 grader. Innan du sätter in plåten i ugnen, pensla med ägg eller vatten och strö över vallmofrön. Grädda 12-13 min (men håll lite koll, alla ugnar är olika).

Ta ut och låt svalna en aning, dela och bred på ett gott smör på det ljumma brödet. Vardagslyx som kvällsfika!

Ljusa brytbröd
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera