En plåt brytbröd

-

Något jag skulle vilja bli bättre på under 2021 är att baka mera bröd. Det finns något väldigt stimulerande med att sätta en deg, vänta tills den jäst (och då brukar jag passa på att göra något helt annat, träna eller handla eller likn.), och sen välta ut den på ett mjölat bakbord. Strax före nyår så gjorde jag en plåt brytbröd då jag ändå hade 25 g jäst liggandes i kylen. Notera att min plåt är 25*35 cm.

25 g jäst, torr eller färsk
5 dl vatten, fingervarmt
0,5 msk salt
1/4 dl rapsolja
11-12 dl vetemjöl (denna gång tog jag 2 dl havregryn, 2 dl rågmjöl och 7-8 dl vetemjöl för att få ett grövre bröd)

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och sätt igång bakmaskinen på låg hastighet. Tillsätt salt, rapsolja och mjöl, lite i taget mot slutet. Kör bakmaskinen på medelhastighet i ca 5 minuter så glutentrådarna i degen blir starka. Stäng av bakmaskinen, ta bort degskrapan och degrullen. Strö lite mjöl över degen och sätt på jäslocket eller bred ut en ren handduk över. Låt degen jäsa i ca 40 min.

Dela en degbit i 10-12 bitar. Rulla dem till bollar. Lägg dem i en ugnsform, klädd med bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Låt dem jäsa i ca 30 min och sätt ugnen på 250 grader. Innan du sätter in plåten i ugnen, pensla med ägg eller vatten och strö över vallmofrön. Grädda 12-13 min (men håll lite koll, alla ugnar är olika).

En plåt brytbröd

Ta ut och njut av ett nygräddat brytbröd, gärna toppat med smör som hinner smälta en aning och en god skiva ost.

En plåt brytbröd
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar