Hjärtliga tekakor

-

Alla hjärtans dag idag och vi har alla våra olika sätt att visa kärlek. Jag valde att baka hjärtliga tekakor som vi kunde njuta av till middagen. En vanlig tekake-deg och sen formen för pepparkakshjärtan. Smidigt!

Det är också en smidig deg, det räcker med 30 min jäsning då degen är klar och sen räcker jäsningen som de utstansade bröden hinner göra med ugnen blir varm. Så räds in tiden, utan de här bröden går ganska snabbt att baka.

100 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst, färsk
2 msk flytande honung
1 tsk salt
11 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm vätskan till fingervarmt, ca 37 grader. Smula sönder jästen i en stor bunke och häll i honungen. Sötman i honungen kommer att göra att jästen smälter till flytande form. Fortsätt med den ljumma degvätskan och salt och blanda ordentligt.

Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i 5 min. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram plåtar med bakplåtspapper och ös ut degen på mjölat bakbord. Knåda igenom degen och kavla ut den till 0,5 cm tjock platta. Ta ut runda tekakor och lägg på en plåt, nagga med en gaffel. Täck med en handduk och låt jäsa 5-10 min, medan ugnen blir varm.

Grädda tekakorna i omgångar i mitten av ugnen, ca 6-7 min, eller tills bröden fått fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

Hjärtliga tekakor
Hjärtliga tekakor
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar