Lasagne med spenat och chèvre

-

En god vegetarisk och lyxig fredagsmiddag kommer här. En lasagne med spenat och chèvre är riktigt god och med sin extra smak så passar den utmärkt som helgmiddag. Lasagne är också så smidig mat att laga, då det alltid blir mycket mat och räcker till flera måltider. Så gör en lite större sats till fredagsmiddagen och ha lunchen klar för både lördag och söndag. Mitt recept nedan räcker till en middag för ca fem personer:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1 burk krossade eller passerade tomater
ca 1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt & peppar

1 påse frysta spenatblad som fått tina
Lasagneplattor

50 g smör
Ca 0,5 dl vetemjöl
Ca 4 dl mjölk
150-200 g chèvreost
Ev en bit vanlig ost (jag hade en kantbit hushållsost som fick hänga med, för att slippa kasta den)
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök samt riv morötterna grovt. Ta olja i en stekpanna och fräs detta några minuter. Häll på krossade tomater och även vatten samt buljongtärning. Låt puttra några minuter till och smaksätt med salt och peppar.

Gör en bechamelsås: Smält smöret och vispa i mjöl så det nästan blir klumpar. Fyll på lite mjölk i taget och vispa så smör/mjölklumparna löses upp och fortsätt med mera mjölk till såsen är så tjock som du vill ha den.

Dra kastrullen åt sidan och blanda ner riven/smulad ost så den får smälta. Smaksätt med salt och peppar.

Dags för montering:

Ta fram en ugnsform och gärna lite flytande smör i botten. Häll på ca 1/3 av ostsåsen i botten och lägg ett lager lasagneplattor. Lägg på av morotssåsen och ett lager bladspenat.

Lasagne med spenat och chèvre

Lägg på ett lager lasagneplattor till och sen likadant. Morotssås, spenatblad och lasagneplattor. Avsluta med lasagneplattor och häll över resterande ostsås. Avsluta ev med några drag på svartpepparkvarnen. Se till att täcka lasagneplattorna (lätt att missa hörnen) och sätt in ugnsformen i ugnen.

Lasagne med spenat och chèvre

Grädda din lasagne med spenat och chèvre tills den får en gräddad och snygg yta, ca 30 min tog min form för att bli klar. Ställ fram för servering tillsammans med en god sallad och något fredagsmysigt att dricka.

Lasagne med spenat och chèvre


Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelAtt säga ja till en utmaning
Nästa artikelIbiza 43

Kommentera